top of page

HAC NEDİR VE NİÇİN YAPILIR?

İslam’ın beş temel esasından biri de hacdır. Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de hac ibadeti ile ilgili şöyle buyurmaktadır:‘‘…Yoluna gücü yetenlerin o evi haccetmesi, Allah’ın insanlar üzerinde bir hakkıdır…’’[1]

Hac, imkanı olan Müslümanların zilhicce ayının 9-11. Günlerinde ihrama girerek Mekke’de bulunan Kabe’yi tavaf etmek ve Arafat’ta vakfe yapmak suretiyle yerine getirdikleri farz ibadettir. İslam’ın beş esasından biri olan bu ibadet hem mal ile hem de beden ile yapılır.
İnsanlar her şeyden önce Yüce Allah’ın buyruğu olduğu için hacca giderler. Hacca giden kimse, Allah’ın verdiği nimetler için şükretmiş olur, onun hoşnutluğunu kazanır, günahlarından arınır.
Hacca giden kimse, kutsal yerleri ziyaret ederek bol bol dua etme fırsatı bulur. Hz. Muhammed’in(s.a.v.) doğup büyüdüğü, inancı için zorluklara katlandığı yerleri görür. Böylece, manevi açıdan daha olgun hale gelir.
 Müslümanlar, dünyanın her tarafından hac zamanı Kabe’yi ziyarete gelirler. Farklı renk,ırk ve dilde olan insanlar aynı amaç için orada bulunurlar. Böylece kardeşlik dayanışma duyguları daha da gelişir.
Bütün Müslümanların en büyük arzularından birisi, İslam dininin ortaya çıktığı, Hz. Muhammed’in(s.a.v.) yaşamını sürdürdüğü yerleri görmektir. Bu yüzden, her Müslüman hacca gitmeye çalışır.
 Her Müslüman hacca gitmek ister ancak bazı Müslümanlara hac farz değildir. Hac; özgür,akıllı,ergenlik çağına ulaşmış,sağlıklı,hacca gidip gelinceye kadar kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar varlıkları olan Müslümanlara farzdır.
 Hac yollarının güvenli olmaması veya salgın hastalıklar çıkması durumunda kişinin hacca gitmesi zorunlu değildir.
Hac zamanı dışında kuralları yerine getirerek Kabe’yi ziyaret etmeye de Umre denir. Umre, Kabe’nin hac mevsimi dışında ihrama girerek tavaf edilmesi, Safa ve Merve arasında ‘‘say’’ yapılması suretiyle gerçekleştirilir.
 Umre için belirli bir zaman yoktur. Hac zamanı olan Kurban Bayramı günleri ve arifesinin oluşturduğu beş günün dışında her zaman umre yapılabilir.
Hac ibadetinin ne anlama geldiğini öğrendiniz. Şimdi de haccın nasıl yapıldığını ana hatları ile öğrenelim.
Hacca niyetlenen kimse, kul hakkı hariç diğer günahlarının affedileceği bilinciyle ailesi,komşuları,arkadaşları ve akrabalarıyla helalleşir. Mekke yakınındaki Mikat yerine geldiğinde abdest alır(Boy abdesti almakta sünnettir.),sonra ihrama girer ve hacca niyet eder. Daha sonraMekke’ye gelir. Burada bulunan Kabe’yi ziyaret eder,iki rekat namaz kılar. Safa ve Merve arasında say yapar. Kurban Bayramı’ndan bir gün önce yani arife günü Arafat’a gider. Burada vakfe yapar. Öğle ve ikindi namazlarını birleştirerek Arafat’ta kılar.
 Hacı adayı güneş battıktan sonra Müzdelife’ye hareket eder. Müzdelife’de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılar. Şeytan taşlamak için küçük taşlar toplar ve geceyi orada geçirir. Bayram sabahı Mina adı verilen yere vararak orada sembolik olarak şeytan taşlar. Sonra da kurbanını keser. Kurbandan sonra tekrar Kabe’ye gelir. Tavafını yapar. Böylece hac ibadetini yerine getirmiş olur.
Hac ibadetini yerine getirmek isteyen Müslümanlar hacdan önce veya sonra Medine’ye giderler. Hz. Muhammed’in(s.a.v.) yaşadığı yerlere ziyarette bulunurlar. Namaz kılıp dua ederler.

 

 

[1] Al’i İmran suresi 97. Ayet

© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

  • b-facebook
  • Twitter Round
  • Instagram Black Round
bottom of page